Guide till effektiv fönsterputsning

08 juni 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att utföra en effektiv och fläckfri fönsterputsning kan vara en konst i sig. Rena fönster släpper inte bara in mer ljus utan bidrar även till en trivsammare bostad och en mer professionell arbetsmiljö. I den här genomgående artikeln tar vi en titt på de bästa metoderna och tipsen för att putsa dina fönster på bästa sätt.

Varför är det viktigt med rena fönster?

Det första intrycket av en bostad eller ett kontor kan förbättras markant med skinande rena fönster. Ljusinsläppet ökar och ger rummet ett öppet och inbjudande utseende. Dessutom fungerar fönster som en länk mellan inomhus- och utomhusmiljön – rena fönster förbättrar denna förbindelse genom att ge en klar och ofördunklad vy utåt. Regelbunden fönsterputsning skyddar också dina fönster från skador orsakade av smuts och sot.

Grundläggande tekniker för fönsterputsning

När det kommer till fönsterputsning är det några grundläggande tekniker som är viktiga att ha koll på för att uppnå bästa resultat.

Redskapen du behöver

Innan du börjar, se till att du har rätt redskap. Det inkluderar en hink, en fönsterskrapa, en mikrofiberduk eller en fönsterputsduk, och en rengöringslösning.

Rengöringslösning

En effektiv rengöringslösning behöver inte vara komplicerad. En blandning av vatten och lite diskmedel kan ofta göra susen. För en miljövänligare metod kan ättika blandat med vatten användas. Tänk på att inte använda för mycket tvål då det kan lämna ränder.

Teknik

Det finns flera tekniker som kan användas för att putsa fönster. En populär metod är att arbeta från topp till botten när du skrapar av vattenlösningen, det får smuts och vatten att droppa nedåt på glasytan som du ännu inte har behandlat. Använd mikrofiberduken för att torka bort vatten och smuts längs fönsterramens kanter.

Fönsterputsning

Avancerade tips för fönsterputsning

Kalkfläckar och svåra fläckar

När du stöter på svårare fläckar som kalkavlagringar, kan du behöva starkare medel. Det finns speciella medel designade för denna typ av fläckar som kan appliceras med icke-skräpande svamp eller trasa.

Putsning av olika typer av fönster

Tänk på att olika typer av fönster kan behöva olika metoder för rengöring. Till exempel, äldre enkelglasade fönster kanske inte tål samma typ av rengöringsprodukter som moderna dubbelfönstrade fönster.

Väder och timing

Ett annat tips är att putsa fönster på en molnig dag eller när solen inte lyser direkt på fönstret. Direkt solljus kan få rengöringslösningen att torka för snabbt och lämna ränder efter sig.

Professionell hjälp

Överväg att anlita professionell hjälp för den bästa och mest tidseffektiva fönsterputsningen. Professionella fönsterputsare har rätt utbildning och redskap för att ta an svåra och tidskrävande jobb.

När det är dags att anlita proffsen

Ibland är det mest praktiskt att anlita professionella fönsterputsare, särskilt när det gäller stora byggnader, svårtillgängliga fönster eller när du helt enkelt inte har tid eller förmåga att göra det själv. Professionella företag har utrustningen och expertisen för att hantera alla typer av fönster och kan ofta utföra jobbet snabbare och med bättre resultat.

Fler nyheter